Wijn

Is de vergiste drank gemaakt van druiven.

Wijn
Zijn er in veel verschillende soorten en maten, van goedkoop tot duur, van fris tot filmend, genoeg om uit te kiezen. Op deze pagina kom je het één en ander over de verscheidenheid van wijnen tegen.

Wijnen delen we in de volgende categorieën in:
– Wijn (wit, rosé en rood)
– Dessert wijnen
– Mousserende wijnen
– Versterkte wijnen

Hiernaast behandelen we:
– Openmaken/behandeling en serveren van wijn
– Assortiment

Wijn is de vergiste drank uit wijndruiven, de kwaliteit en smaak van wijn is afhankelijk van vele factoren hieronder enkele:
– Druivenras
– Klimaat
– Terrior (Grond)
– Vergisting/wijn maak proces
– Hout lagering

De kleur van de wijn komt uit de schil van de druif, de binnenkant/sappen van elke druif zijn in eerste instantie blanc.
Hierdoor kan je van de volgende druiven de volgende soort wijn maken.
Witte druiven; witte wijn
Blauwe druiven; rode, rosé en witte wijn.

 

Dessert wijnen
Deze wijnen zijn vaak erg zoet ze moeten immers goed bij het dessert passen. Deze wijnen worden vaak gemaakt van een druiven ras met een zoetere smaak (bv. Muscat) met hierbij een klimaat met veel zonuren ook kan er sprake van de edele rotting (Pourriture noble) betreffende dit laatste, word veel gedaan in Duitsland voor de zogenoemde Auslese wijnen.

 

Mousserende wijnen
Deze worden verkregen door de 2e gisting in een gesloten fles, fust of tank te doen; waarbij de koolzuur niet kan ontsnappen tijdens het vergistingsproces. De soort mousserende wijn is vaak streek of land gebonden zie hieronder:
– Champagne, komt alleen uit de champagne streek in Frankrijk
– Brut, komt uit Frankrijk is niet streek gebonden.
– Cava, komt uit Spanje is vaak het goedkope alternatief voor champagne.
– Prosecco, komt uit Italië en de 2de gisting word gedaan op tank.

 

Versterkte wijnen
Ook wel PSV genoemd zijn dranken waarbij tijdens het vergistingsproces wijnalcohol wordt toegevoegd ook kunnen er nog kruiden worden toegevoegd.

– Port komt uit Portugal uit het plaatsje Porto. Deze versterkte wijn wordt gerijpt op eikenhouten vaten waardoor deze een complexere smaak krijgt. Port is te krijgen in Ruby (rood), White (wit) en Tawny (rose door rijping Ruby). Naast deze hoofd indeling is Port ook te verkrijgen als vintage, LBV, crusted, single, colheita en garrafeira.

– Sherry komt uit Spanje uit het dorpje Jerrez. Deze drank wordt vergist in open vaten waardoor deze vaak door wilde gist besmet wordt. In dit geval komt er een laagje schimmel op de wijn zogenoemd ‘flor de vino’. Dit laagje beschermt de wijn tegen zuurstof uit de buitenlucht. De smaak wordt ook beïnvloed door deze ‘flor’. Deze krijgt een amandel smaak. Hoofd soorten Sherry zijn: Dry, Medium, Cream en Pedro Xeminez.

– Vermouth deze komt vaak uit Italië en word uitsluitend gemaakt van witte druiven. Hij dankt zijn naam aan het kruid wermut. Naast dit kruid worden er nog nog meer kruiden en planten toegevoegd om deze aromatische smaak te krijgen. De bekendste merken zijn Martini uit Italië en Noilly Prat uit Frankrijk. Vermouth is te verkrijgen in; extra dry, bianco, rosso en rosato.

 

Wijn behandeling
Hiermee wordt verstaan hoe wij de wijn die klaar is moeten behandelen. Bijvoorbeeld het opslaan van de wijn maar ook een fles wijn openen.

Wij serveren alle wijnen uit aan tafel enkele punten waar je op moet letten wanneer je dit doet.
– Neem voldoende wijn mee.
– Vrouwen eerst.
– Een glas waar eerst een andere soort wijn in heeft gezeten moet verschoont worden.
– Bij het schenken het etiket richting de gast.
– Zorg dat je niet druppelt dit doe je door aan het eind van het schenken te CUTTEN.
– Neem bij rode wijn een diendoek mee om eventuele druppels op te vangen.
Soms moet je de wijn nog voor behandelen om de meeste kwaliteit naar boven te halen denk aan bijvoorbeeld:
– Decanteren, overschenken naar een decanteerkan om het droesem achter te laten in de fles.
– Karafferen, de fles overschenken in een karaf om de wijn zuurstof te geven.
– Sabreren, met een zwaard een fles champagne open slaan.

 

Schenkeenheid en temperatuur
Wijn: 125cc in een wijnglas wit en rose koud, rood op kamertemperatuur
Dessertwijn: 60cc in een portglas koud serveren
Mousserende wijn: 100cc flûte koud serveren
Versterkte wijn: 60cc zie filmpje schenkeenheid/drankenkennis klik hier link naar filmpje sterke drank. (Ontbreekt nog)

Ons assortiment
Wij serveren verschillende wijnen, onder te verdelen in ‘kaartwijnen’ en ‘huiswijnen’.

Huiswijnen

soave (Small) rose gran sasso rode wijn (Small) zoete witte wijn
Wit Soave Rose Gournier Rood Gran Sasso Zoete witte wijn

 

Naast de huiswijnen serveren wij kaartwijnen zie hieronder:

Wit

casal de arman gibault Macon
Casal de Arman Gibault Domaine Macon

Rood

bosquet (Small) lan rioja (Small) domaine de roche (Small) le olle rode wijn (Small)
Bousquet Rioja Domaine de Roche Le Olle

Mousserend en dessertwijn

Prosecco mousserend Dessertwijn Etan Dessertwijn Muscat

Port

port white port tawny port ruby
Port white Port tawny Port ruby

 

Sherry

sherry dry (Small) sherry medium (Small) Sherry Pedro Xeminez (Small)
Tocayo Dry Tocayo medium Nectar PX

Vermouth

vermouth martini (Small) vermouth martini rosso (Small) vermouth nolly prat (Small)
Martini bianco Martini rosso Nolly prat


Reacties zijn gesloten.