Sterke dranken

Spirits en likeuren zijn dranken gemaakt door onder anderen het destillatie proces.

Sterke dranken zijn de marge makers in de horeca.

Goeie horeca zaken hebben een groot assortiment hierin de invulling van het assortiment hangt af van het concept:

Breed assortiment; veel product groepen die niet erg diep zijn bv een café die alleen de grote merken serveert.

Diep assortiment; voor specialistische ondernemingen als een gin- tonic bar of een whisky café. Bij dit assortiment zijn er niet veel product groepen maar erg diep.

Een breed en diep assortiment; als het proeflokaal veel productgroepen met daarin verdieping. Veel sterke dranken veel likeuren etc.

Destillaten worden gemaakt met een destilleer kolom waarbij er een alcoholhoudende drank in gaat de kolom word opgewarmd waarbij de alcohol verdampt bij 78 graden en word opgevangen “esprit”. In de kolom blijft een residu van water met smaak achter.

De smaken, alcohol percentage en de serveerwijze van destillaten zijn erg verschillend allereerst delen we deze destillaten in 3 groepen:
– Spirits
– Likeuren
– Nederlands gedestilleerd

Spirits: zijn destillaten waar geen verdere bewerking naast het distillaatproces heeft plaatsgevonden het alcohol percentage is altijd rond de 40% de bekendste dranken zijn; whisky, rum, vodka, cognac, gin, armagnac, tequila. De smaak van het destillaat hangt af van: de basis grondstof, het rijpingsproces en de soort destillaat kolom of de manier van destilleren.

Likeuren: Zijn dranken waar smaken zijn toegevoegd op een basis spirit. Er bestaan heel veel verschillende likeuren en smaken. Het alcohol percentage zit tussen 20 en 40 procent.

Nederlands gedestilleerd: Nederland maakt al jaren sterke drank de bekendste zijn Jenever, vieux & Advocaat.

Het is erg belangrijk dat je de juiste drank in het juiste glas schenkt zie de tabel hieronder:

dranken inhoud

Glaswerk gebruik in het kort:

Destillaten en likeuren op basis van druiven schenk je in een “swenker”.
Dranken met ijs schenk je in een “on the rocks glas”.
Jenevers in een “borrel glas”.
Mix dranken schenk je in een longdrink op gin-tonic na deze schenk je in een “bolwijnglas” .
Likeuren schenk je in een “likeurglas”.
op Sambucca na deze schenk je in een jockey met 3 koffie bonen erin.

Schenk eenheid van al deze dranken is 35cc

Sterke drank database

Licor 43: Een Spaanse likeur die gemaakt is van 43 geheime ingrediënten waaronder vanille.
Armagnac: Armagnac wordt gemaakt van druiven en wordt op een iets andere methode bereid dan Cognac. Armagnac wordt slechts één keer gedistilleerd, terwijl cognac twee maal en bij een lagere temperatuur gedistilleerd wordt.
Bailey's: Een Ierse crème likeur die gemaakt is van Ierse whisky en room.
Calvados: Calvados is een op cognac gelijkende sterke alcoholische drank (40% - 45%) verkregen door het destilleren van appelcider.
Cognac Remy Martin: Rémy Martin is een Franse cognac, Deze wordt geproduceerd door het bedrijf met dezelfde naam, dat in 1724 werd gesticht door de persoon Rémy Martin. En wordt gemaakt van druiven.
Cointreau: een Franse likeur die gemaakt is van sinaasappel schillen.
Ameretto Disaronno: een Italiaanse likeur die gemaakt is van amandelen.
Drambui: Een Schotse whisky likeur die gemaakt is van wiskey kruiden en honing.
Frangelico: Een Italiaanse likeur die gemaakt is van hazelnoten
Galliano: Een Italiaanse likeur die gemaakt is van anijs.
Gin & Jonnie: Een premium gin ontworpen Jonnie Boer van de Librije het is een Londen dry gin dit houd in dat deze alleen met verse kruiden en specerijen bereid is.
Gin Geranium: Gin Geranium is een traditionele gin aangezien de gebruikelijke jeneverbessen gecombineerd met de olie van Deense geraniumplanten.
Gin Sylvius: gebuikt de kruiden en specerijen die destijds voorhanden waren, steranijs, zoethout, kaneel, kummel en lavendel.
Grand manier: Een Franse likeur die gemaakt is van cognac en sinaasappel.
Jenever jong: Nederland’s bekendste spirit wordt uitsluitend bereid met graanalcohol en bevat kruiden als Jeneverbes.
Jenever oude jenever: Oude jenever bevat naar verhouding meer moutwijn als jonge jenever minimum percentage van 20% moutwijn. Moutwijn is een destillaat van rogge.
Jenever Koren wijn: Een Nederlands destillaat van korenwijn deze wordt gestookt uit diverse granen, gerst, rogge en mais.
Kahlua: Een Amerikaanse koffie likeur gemaakt van 100% Arabica koffiebonen en suikerriet.
Limoncello: Een Italiaanse likeur die gemaakt is van citroenen en die wordt bewaart in de vriezer
Mandarine napoleon: Een Franse likeur die gemaakt is van mandarijnen en cognac.
Monin siropen: Deze siropen bevatten geen alcohol maar veel smaak en suiker perfect om je cocktail of koffie op te pimpen. Smaken uit het assortiment zijn: vanille, karamel, hazelnoot, suiker, lime & passievrucht.
Pernod: Een Franse likeur die gemaakt is van anijs.
Pisang ambon: Een Indonesische likeur die gemaakt is van bananen.
Rum Havana 3: Een Cubaanse Rum die gemaakt is van suikerriet en 3 jaar op eikenhouten vaten rijpt. Deze rum wordt vaak in de mix gedronken.
Rum Havana 7: Een Cubaanse Rum die gemaakt is van suikerriet die 7 jaar gerijpt is en wordt puur gedronken.
Rum Legendario: Een Cubaanse rum likeur, deze spiced rum is gemaakt is van suikerriet, kruiden en is 3 jaar gerijpt. Deze drank is zoet en past erg goed bij koffie.
Safari:Afrikaanse drank gemaakt van exotisch fruit .
Sambucca: Een Italiaanse likeur die gemaakt is van anijs.
Tia Maria: Een likeur die gemaakt wordt van Spaanse koffie bonen maar wordt geproduceerd Jamaica.
Vodka vanille: Een Russische vodka die gemaakt is van alcohol en water met tonen van vanille.
Vodka absolut: Een Russische spirit die gemaakt is van alcohol en water, vodka vertaald naar het Nederlands betekend zwaar water.
Whisky Nikka: Is een Japanse malt Wiskey, smaakt erg verfijnt omdat alle graan op 1200 meter of hoger verbouwd wordt.
Whisky Oban: Een schotse single malt; smaakt rokerig, jodium en ziltig omdat deze op turf uit de zee regio gestookt word. De single betekend dat de whisky uit 1 distilleerderij komt.
Whiskey Jameson: Is een Ierse wiskey, de wiskey is blended voor een stabiele kwaliteit, deze whiskey is voor in de mix o.a. met gingerale of in een Irish coffee.


Likeuren (Small)
Rhubarb: Een Nederlandse likeur die gemaakt is van rabarber.

Coconut liqueur: Een Nederlandse likeur die gemaakt is van kokosnoot.

Peach tree: Een Nederlandse likeur die gemaakt is van perziken.

Crème de cassis: Een Franse likeur die gemaakt is van zwarte bessen.

Wild strawberry: Een Nederlandse likeur die gemaakt is van aardbeien.

Abricot brandy: Een Nederlandse likeur die gemaakt is van abrikozen.

Crème de cacao: Een Nederlandse likeur die gemaakt is van cacao.



Reacties zijn gesloten.