Mastiek en Mise en place

Mastiek & Mise en place, ook wel voorbereide werkzaamheden, en kassa vind je onder dit kopje

Onder mastiek en mise en place verstaan we alle voorbereidende werkzaamheden om je gasten optimaal van dienst te zijn. Deze werkzaamheden doe je vaak om niet achter de feiten aan te hoeven lopen en zorgt voor een gesmeerde bedrijfsvoering.

Mastiek
Zijn alle voorbereidende werkzaamheden die je doet wanneer er geen gasten zijn bijvoorbeeld; grote schoonmaak werkzaamheden deze zorgen voor een frisse uitstraling van de onderneming en zijn een vaak storende factor voor gasten bijvoorbeeld stofzuigen en dweilen zie hieronder.

Schoonmaak werkzaamheden zijn vaak een onderdeel van het HACCP plan dit is een hygiƫne code die gebruikt wordt in de horeca.

Mise en place
Zijn voorbereidende werkzaamheden die je kan doen wanneer er gasten in het restaurant zijn zoals tafels opdekken en de bar aanvullen echter doe je deze werkzaamheden vaak liever wanneer er geen gasten zijn.

Het bestek en glaswerk moet op en top glimmen en schoon zijn dit houd in dat na het afwassen hiervan deze nog gepoleerd (oppoetsen) moeten worden.

Nadat alles gepoleerd is kan je de tafels opdekken.

Wij dekken een lunch tafel zonder linnen om kosten aan de stomerij te besparen.

Bij een dinertafel pakken we meer uit hij bestaat uit: linnen, voor- en hoofdgerecht bestek, side plate met mesje en glaswerk wijn & water.

Op de film is te zien dat Viola het tafelkleed op tafel legt, indien je het perfect wilt doen die je dit via de knip methode. Klik hier dan zie je hoe:

Bij het opdekken en klaar zetten van de tafels let je tevens op:
– Dat de tafels recht staan.
– De lijnen op het linnen op alle tafels hetzelfde ligt.
– Couverts netjes verspreid over de tafels opgedekt worden. Bij 4 personen kruislings tegenover elkaar.
– Stoel niet geheel aangeschoven. Officieel mogen de stoelen het linnen niet aanraken.
– Menage van klein naar groot en overal het zelfde vanuit zicht entree gasten.

tafel05

Tijdens je dienst zal er ook afgewassen moeten worden hiervoor hebben wij 2 machines
Achter de bar een spoelmachine:

Deze machine gebruik je ALLEEN voor glaswerk de uitzonderingen zijn: jus de orange, glazen in contact met melk en bier glazen.

In de spoelkeuken staat een afwasmachine:

Deze machine gebruik je voor servies, bestek en glazen die niet in de glasspoelmachine mogen.

Om goed te kunnen schoonmaken moet de apparatuur goed schoon zijn zie in het filmpje hieronder hoe je de machine het beste kan schoonmaken.Reacties zijn gesloten.