Gastvrijheid en gebruik kassa

De belevenis is wat we naast de producten verkopen ook wel immateriële (secundaire) producten.

Gastvrijheid kent geen grenzen en is het visite kaartje van elke onderneming.

Het begint al voordat de gasten komen en het is nog niet klaar wanneer de gasten zijn vertrokken.

Hieronder zijn verschillende fases uitgelegd met hierbij de aandachtspunten.

Gastvrijheid begint bij het opnemen van de telefoon, dit gebeurt altijd gastvriendelijk en correct. Sta je het dichts bij de telefoon dan neem je deze op. In onderstaand filmpje kan je zien hoe je een gast telefonisch te woord moet staan. ZET DE RESERVERING GOED IN DE AGENDA! Bij groepen groter dan 10 personen vraag je er een docent bij om de reservering goed aan te nemen.
reserveringsboek

Wanneer er gasten in het restaurant zijn spreken we in 3 fases:
Ontvangst, verblijf en afscheid bij elke fase zijn er verschillende momenten waar je op kan inspringen.

Ontvangstfase:

Tijdens deze fase komen de gasten binnen en placeer jij de gasten.
De momenten waarbij jij jouw gastvrijheid kan laten zien zijn:
– Bij ontvangst van de gasten de deur open houden
– Vaste gasten bij naam aanspreken
– Jas aannemen en ophangen
– Gasten volgens de seatinglijst naar de juiste tafel verwijzen
– De gast voorgaan naar de tafel
– De stoelen aanschuiven ofwel het placeren van de gast
– Neem aperitief op geef indien mogelijk hierin advies

Verblijfsfase:

Gasten zitten aan tafel en hebben hun eerste drankje vanaf nu ga jij het verblijf van de gasten optimaal veraangenamen, tijdens deze fase:
– Het brengen van de kaart + uitleg & opnemen hiervan (een goeie gastheer/vrouw kent de menukaart/ingrediënten).
– Zorgen dat de gasten ook niets te kort komen qua dranken + advies hierin geven.
– De juiste serveertechnieken gebruiken.
– Een praatje maken met gasten en hierbij oprecht interesse te tonen.
– Juist en vriendelijk taalgebruik.
– Verstand hebben van de producten die je verkoopt en advies kunnen geven.

Afscheidsfase:

Ook is in deze fase het gebruik van de kassa erg belangrijk in het filmpje hieronder zie je hoe deze werkt:

De gasten geven aan te willen betalen om hierna afscheid te nemen.
– Maak de rekening op en serveer deze volgens de bedrijfsformule van het bedrijf.
– Reken af contant ofwel pin.
– Geef de jas aan.
– Neem gastvriendelijk afscheid (tot de volgende keer).

Pinnen?

Na het afscheid van de gasten kan er nog contact opgenomen worden door je gasten
Om je nogmaals te bedanken, een praatje te maken of bijvoorbeeld een klacht.
In geval van dit laatste; neem deze altijd serieus, probeer deze op te lossen vaak is een luisterend oor en de situatie begrijpen al voldoende.



Reacties zijn gesloten.